Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jakob Birgersson

Snowvolley


Snowvolleyns framväxt och framfart
På några år har snowvolley utvecklats från en liten avknoppning av beachvolley till officiell gren antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB).

Snowvolleyn kompletterar övrig volleyboll
Snowvolley demonstrerar lekfullheten, passionen och mångsidigheten i volleybollsporten. Snowvolley gör volleybollsporten tillgänglig året runt. När som helst och var som helst går den att utöva. Såväl på sommaren som på vintern. I idrottshallen, på stranden och i snön.


Video från det första svenska mästerskapet i beachvolley 2019.

Snowvolley-SM
Svenska Mästerskapen i beachvolley har arrangerats 2019 och 2020.
2021 ställdes mästerskapet in på grund av pandemin.
2022 års SM är planerat till 19 februari på Stortorget i Östersund.

OS-sport?
Vid Vinter-OS i Pyeongchang 2018 arrangerades en uppvisningsturnering i snowvolley.
FIVB har i förlängningen som mål att göra snowvolley till en officiell OS-gren. Det skulle i så fall göra volleyboll till den första idrotten som finns representerad vid både sommarspelen och vinterspelen.


2018 skrev Talar Kirkor (till vänster) och Josefine Tivefälth (Göteborg Beachvolley Club) historia genom att som första svenska lag delta i en europatourtävling. Årets därefter, 2019, övergick sporten från två till tre spelare på planen. Foto: GBC.


Regler
Snowvolley spelas på en plan som är 16 meter lång och 8 meter bred. På mitten delas planen av med nät, vilket skapar två planhalvor som är 8 x 8 meter. Höjden på nätet är 2,43 meter vid herrtävlingar och 2,24 meter vid damtävlingar. Ett snowvolleylag består av maximalt fyra spelare, varav tre befinner sig på planen samtidigt och den fjärde agerar avbytare. En snowvolleymatch spelas i bäst av tre set, där det är först till 15 poäng i varje set som gäller. Precis som i volleyboll och beachvolley måste man vinna setet med minst två poängs marginal. Lagen byter sida var femte poäng i alla set. Ett lag tilldelas poäng om det slår ner bollen i marken på motståndarnas planhalva, om motståndarna slår bollen så att den träffar marken utanför planen, eller om motståndarna bryter mot reglerna. Det lag som vinner poängen ska också serva nästa gång. Ett lag har tre slag på sig att få bollen över nät, noterbart är dock att block inte räknas som ett slag.

Snowvolley-SM 2019

Uppdaterad: 19 FEB 2020 16:25 Skribent: Svensk volleyboll
E-post: This is a mailto link

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


 SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info