Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jakob Birgersson

Snowvolley


Snowvolleyns framväxt och framfart
Snowvolley växer lavinartat. På några år har det utvecklats från en liten avknoppning av beachvolley till officiell gren antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB).

Snowvolley demonstrerar lekfullheten, passionen och mångsidigheten i volleybollsporten, som nu är tillgänglig året runt. När som helst och var som helst går den att utöva. Såväl på sommaren som på vintern. I idrottshallen, på stranden och i snön.

Utveckligen av Snowvolley går snabbt framåt, såväl regelmässigt som i spelkvalitet, i takt med att utövarna strömmar till. Det är allt ifrån barn som leker i snön till elitidrottande beach- och volleybollspelare som upptäcker den nya grenen.

En fullskalig Europatour är igång och en världstour är under utveckling och väntas starta vintern 2019/2020. Det första officiella världsmästerskapet ska i sin tur hållas 2021. De stora skidorterna runt om i världen börjar också få upp ögonen för volleybollfamiljens senaste tillskott, och vid vinter-OS i Pyeongchang 2018 arrangerades en uppvisningsturnering, något internationell media rapporterade flitigt om. FIVB har i förlängningen som mål att göra snowvolley till en officiell OS-gren. Det skulle göra volleyboll till den första idrotten som finns representerad vid både sommarspelen och vinterspelen.


Under 2018 skrevs Talar Kirkor och Josefine Tivefälth (Göteborg Beachvolley Club) historia genom att som första svenska lag delta i en Europatourtävling. Läs mer här!


Talar Kirkor (till vänster) och Josefine Tivefälth skrev svensk snowvolleyhistoria. Foto: GBC.

Regler
Snowvolley spelas på en plan som är 16 meter lång och 8 meter bred. På mitten delas planen av med ett 8,5 meter långt nät, vilket skapar två planhalvor som är 8 x 8 meter. Höjden på nätet är 2,43 meter vid herrtävlingar och 2,24 meter vid damtävlingar. Ett snowvolleylag består av totalt fyra spelare, varav tre befinner sig på planen samtidigt och den fjärde agerar avbytare. En snowvolleymatch spelas i bäst av tre set, där det är först till 15 poäng i varje set som gäller. Precis som i volleyboll och beachvolley måste man vinna setet med minst två poängs marginal. Lagen byter sida var femte poäng i alla set. Ett lag tilldelas poäng om det slår ner bollen i marken på motståndarnas planhalva, om motståndarna slår bollen så att den träffar marken utanför planen, eller om motståndarna bryter mot reglerna. Det lag som vinner poängen ska också serva nästa gång. Ett lag har tre slag på sig att få bollen över nät, noterbart är dock att block inte räknas som ett slag. Här finns Internationella Volleybollförbundets kompletta regelbok!

Snowvolley-SM
Den 9 mars 2019 spelades det allra första svenska mästerskapet i snowvolley. Mästerskapet gick av stapeln i Östersund och Vinterparken, på Storsjöns is. Lördagen den 22 februari är mästerskapet tillbaka i Östersund för 2020 års upplaga. Läs mer här!

Länkar
Internationella Volleybollförbundets Snowvolleyhemsida
Den officiella regelboken

Snowvolley-SM 2019

Uppdaterad: 19 FEB 2020 16:25 Skribent: Svensk volleyboll
E-post: This is a mailto link

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


 SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info