Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johannes Nenne Larsson/Ateljé Änggatan

Om RIG


Riksidrottsgymnasiet för volleyboll och beachvolley ligger i Falköping och är en del av Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum (RTC). Målet med Riksidrottsgymnasier (RIG) är att göra det möjligt för elitsatsande ungdomar att kombinera en hård idrottslig satsning med en satsning på studier.

Mot internationell elit

Svenska Volleybollförbundets RIG för volleyboll och beachvolley i Falköping är en utbildning mot internationell elit med riksintag och plats för 54 tjejer och killar under perioden 2020-2023. Här får eleverna en unik möjlighet att utvecklas mot internationell elit i volleyboll och/eller beachvolley.

Hall för beachvolley

2013 invigdes en nybyggd beachvolleyhall som ligger i anslutning till volleybollhallen och gör det möjligt att ge alla elever en bred utbildning i både volleyboll och beachvolley. 2017 byggdes utomhusbanor i samma område. Tyngdpunkten ligger på grenen volleyboll under inomhussäsongen för alla elever med möjlighet att rikta in sig mer mot beachvolley under våren.

Eleverna studerar på Ållebergsgymnasiet, som byggts om till en modern, ljus och luftig skola. Eleverna bor i närheten av skolan i gemensamma lägenheter. All träning (volleyboll, gym och beachvolley) äger rum i Frejahallen och beachvolleyhallen. Det är 5-10 minuters promenad mellan lägenheterna, skolan och hallen.

18 nya elever per år

Svenska Volleybollförbundet har möjlighet att ta in ca 18 elever per år till RIG genom ett riktat bidrag från Riksidrottsförbundet för utbildning av ungdomselit. De tre åren på RIG omfattar ca 1 700 tränings- och utbildningstimmar. Sammanlagt läser eleverna 7 kurser om vardera 100 poäng i specialidrott som individuellt val med utökad studiekurs.

Boende och mat 

Kostnaden för boende och mat under läsåret 21/22 är 6 089 kr/månad och betalas nio månader/år. Det ingår 3 mål mat/skoldag utöver skollunchen; frukost, mellanmål och middag. Eleverna söker inackorderingsbidrag från hemkommunen. Beloppet varierar mellan 1 190-2 350 kr/månad beroende på kommun. 

Träning och matcher

Eleverna tränar cirka 3 timmar per dag 5 dagar i veckan och studerar på Ållebergsgymnasiet i vanliga klasser. Träningen äger rum på olika tider någon gång mellan 07.30 och 19.00 i en mycket stimulerande volleybollmiljö i Frejahallen och beachvolleyhallen.

Eleverna spelar för RIG Falköping i sex olika lag i seriesammanhang.Under säsongen 20/21 spelar tjejerna i Elitserien och har 2 lag i division 1. Killarna spelar i Elitserien, division 1 och division 2. Under loven åker eleverna hem, men i samband med höst- och sportlov spelas oftast seriematcher på helgerna, loven blir därför någon dag kortare. Ca en fredag per månad ställs träningen in på eftermiddagen för att eleverna ska kunna åka hem.

Tränare

Tränare på RIG är för närvarande Naoko Hashimoto, Robert Söderberg, Ettore Guidetti, Göran Persson och Dick Runesson. 

Ansök till RIG, öppnar snart.

Senast den 1 december ansökan vara hos RIG. Besked skickas till alla sökanden där det framgår om man blir kallad till uttagningsdagar eller inte. Tjejerna samlas 13-14 december och killarna 15-16 december. Vecka 51 skickas besked till elever som varit på uttagningarna om du erbjuds en plats på RIG eller inte. Allt om antagningsprocessen med ansökningsformuläret.

Läs mer om Ållebergsgymnasiet och de olika programmen som går att kombinera med RIG.

Kontakt

Har du frågor om RIG kan du kontakta Dick Runesson, verksamhetsansvarig volleyboll/beachvolley, tel 073 - 699 84 36. 

Du kan även vända dig till Mathias Österdahl som är bollplank från föräldragruppen, tel 070 - 433 53 50.

Uppdaterad: 09 SEP 2018 13:46 Skribent: Svensk Volleyboll

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


 SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info