Hoppa till sidans innehåll

Regler - PopVolley


PopVolley är en fantastisk spelform som passar alla åldrar och som lämpar sig utmärkt både som träningsform och  umgängesform. Tack vare förenklade regler och anpassade nivåer kan såväl nybörjare som erfarna volleybollutövare delta. Målet är att göra volleyboll mer lättilgängligt, samtidigt som spelkvaliteten hålls hög och underhållande.

Speltillfället

- Alla PopVolley-pass omfattar två timmar.
- Alla PopVolley-pass erbjuder utövaren sex matcher
- Matchlängden är mellan 7-13 minuter och varierar beroende på antalet lag som deltar (3-6).
- Deltagarna håller koll på poängställningen i matchen.

Regler i korthet

- Deltagande lag ska ha fyra eller minst tre spelare på planen.
- Deltagande lag ska totalt bestå av minst tre och max sex spelare.
- En studs inom laget är tillåtet, men inte före servemottagning.
- På senast det tredje tillslaget inom ett och samma lag måste bollen spelas över på motståndarnas planhalva. Block räknas inte som ett tillslag.
- Vid återvunnen serve roterar laget en position medsols.
- Nätet sätts på en höjd av 2,35 meter.

Mer utförliga regler finns nedan

Regler - PopVolley

Spelplan
Fyrmanna level 6 spelas på fullstor plan (9x18m).

Näthöjd
Näthöjden är 235 cm

Antalet spelare i laget
Ett lag kan bestå av tre till sex spelare.

Grundpositionerna
Spelarna ställer upp på valfritt sätt med upp till fyra spelare på banan. Är det fler än fyra spelare i laget får man ha en eller flera avbytare som roterar in när man vinner tillbaka serven. Den spelare i laget som senast servat är baklinjespelare, vilket medför begränsningar i anfall och blockering, övriga är framlinjespelare.

Rotation och spelarbyten
Varje gång man vinner tillbaka serven roterar laget medsols och nästa spelare enligt serveordningen servar. Avbytare roterar direkt in på serveposition.

Matchen
En match i level 6 spelas på tid, tiden är beroende av antalet lag som deltar och tillgången på planer. Vid till exempel 4 lag på 2 planer blir varje match 12-13 minuter lång. Läs mer om spel- och tidsschema här.

Nät och mittlinje
Man får inte beröra nätet, undantaget ifall bollen påverkar nätets läge så att en spelare berörs av nätet på grund av det. Under spel får fot beröra motståndarens planhalva om någon del av foten befinner sig på eller rakt ovanför mittlinjen. Är hela foten över bedöms övertramp. Övriga kroppsdelar får vara över mittlinjen, så länge man inte stör motspelarna. En boll som är under nätet kan spelas vidare så länge någon del av bollen är på egen sida.

Matchstart och serve
Varje boll startas med en serve bakom baslinjen.

Boll inne och ute
Om bollen studsar på eller innanför linjen bedöms den som inne. Studs som används efter första tillslaget får studsa utanför planen.

Studsen
Förutom före servemottagning eller när boll kommer direkt från motståndarens block får bollen studsa en gång innan den spelas över på motståndarlagets sida. Bollen får studsa utanför planen, men inte i väggar, tak, på personer eller föremål.

Slagen
Samma spelare får inte röra bollen två gånger i följd, med undantag efter blockering. Bollen kan slås med vilken kroppsdel som helst utom vid serve som ska slås med armen. När bollen kommer över till den egna sidan har laget högst tre slag och en studs på sig att returnera den. En blockering räknas inte in i dessa slag.

Anfall från baklinjespelaren
Baklinjespelaren får anfalla så länge någon del av bollen befinner sig under nätkanten eller senaste fotisättningen gjorts bakom anfallslinjen. Föregående mening tillämpas enbart på erfaren PopVolley-nivå.

Blockering
Blockering räknas inte som ett tillslag. Samma spelare som blockerat får därför spela bollen igen, då räknas det som ett tillslag.

Boll som blockeras direkt i golvet på motståndarlagets sida ger poäng. Förutom poäng via block som går i golvet blir det poäng även med ett anfallsslag på alla typer av boll som kommer från motståndarens planhalva och som går i golvet på motståndarens sida. En förutsättning är att handlingen sker i anslutning till nätet och ovanför nätkanten. Som närhet räknas en armlängd. Föregående stycke tillämpas enbart på nybörjarnivå.

Som komplement till ovan regler finns även volleybollreglerna.

Uppdaterad: 13 FEB 2017 11:19 Skribent: Herman Sewelén
Epost: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


 SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info