Hoppa till sidans innehåll
Foto: Senad Honic

U23-SM: Engelholm och Falkenberg regerade i Lund

05 NOV 2018 13:45
2018 års upplaga av U23-SM är avgjord. Efter två intensiva dagar i Lund står Engelholms VS damer och Falkenberg VBK:s herrar som svenska mästare.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2018 13:45

EVS väg till guldet började med dubbla 2-0-segrar i gruppspelet. Först mot hemmalget Lunds VK, sedan mot Värnamo VBA. Laget fick därmed en direktplats i semifinalspelet, där Lidingö SK utmanade. Ny seger i två raka akter tog laget till turneringens stora crescendo - finalen mot Sollentuna VK.

Väl där inledde motståndarna ursinnigt och skåningarna fick på allvar bekänna färg när de åkte på helgens första setförlust, 15-25 i första akten. Men de skulle alltså lyckas vända på steken. Och det med besked. Efter 25-14 i det efterföljande setet var matchen plötsligt framme vid skiljeset. EVS tappade dock sitt momentum och var illa ute vid underläge 4-8, men lyckades vända matchbilden totalt fram till 15-9 och ett försvarat SM-guld - för fjärde året i följd. Faktum är att Engelholms VS vunnit samtliga U23-SM som arrangerats. Imponerande!

– Det var en svår match, mot ett bra motstånd. Men Sollentuna var väldigt svängiga, under hela turneringen, och vi visste att vi skulle kunna vända. Vi gav aldrig upp, vi kämpade som ett lag och plötsligt hittade vi rätt energi igen, säger lagkaptenen Nora Andersson till Helsingborgs Dagblad.


Foto: Senad Honic

På herrsidan hade Falkenberg en liknande resa. Efter två raka "tvånollor" i gruppspelet, mot Vingåker respektive Lund, fick hallänningarna en direktplats i söndagens semifinaler. Där ställdes de mot Engelholm i en match som skulle visa sig bli turneringens svängigaste. FVBK inledde starkt och tog hem första set med hela 25-15, men bara för att se motståndarna kvittera och tvinga fram en avgörande tredjeakt via 25-23. Väl där var dock Falkenberg tveklöst starkast. 15-8 talar sitt tydliga språk.

I den efterföljande finalen väntade nu regerande U23-mästarna Sollentuna VK, som precis som FVBK hade elitseriespelare med sig i truppen. Falkenberg inledde starkt och hade hög effektivitet i anfall, vilket banade väg för setseger och 1-0-ledning via 25-19. I andra kom SVK igång på ett helt annat sätt och drog ifrån till en fempoängsledning som höll långt in i setet, men halläningarna lyckades kämpa sig ikapp vid 21-21 och fullbordade sedan vändningen till 25-23 och klubbens första U23-SM-guld.

Stefan Sjöström, klubbchef, i arrangerande Lunds VK sammanfattar helgen:
- Vi är mycket nöjda och glada med hela arrangemanget. Samarbetet med Svensk volleyboll och Lunds kommun har fungerat mycket väl. Samtidigt har vi fått pröva vår egen organisation kring ett större evenemang och jag kan säga att vi har fått mersmak. Våra funktionärer och frivilliga krafter i stort som smått har gjort ett jättejobb. Avslutningsvis vill vi rikta ett varmt tack till Svensk volleyboll, Lunds kommun, International School of Lund Katedralskolan, alla funktionärer, publik och sist men inte minst alla deltagande lag och ledare för en mycket väl genomförd turnering och vi hoppas på återseende nästa år.


Foto: Senad Honic

PRISPALL
Damer
1: Engelholms VS
2: Sollentuna VK
3: Lidingö SK

Herrar
1: Falkenbergs VBK
2: Sollentuna VK
3: Lunds VK

LÄNKAR
Resultat damer
Resultat herrar
Bildalbum publiceras här inom kort


Foto: Senad Honic

Skribent: Herman Sewelén
Epost: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje


 VI STÖDER

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-640 30 50
E-post: This is a mailto link

Se all info